Zašto i kako prijaviti podstanara?

Izdavanje stanova bez plaćanja poreza na prihod je odličan prihod za one koji izdaju nekretnine. Po statistikama, u Srbiji ima 122.530 stanova koji se izdaju. Ali tu je i 137.000 stanova u kojima žive ’’deca ili rođaci vlasnika’’. U drugim državama, u uređenijim sistemima, stanovi se izdaju preko agencija koje vode računa o tome da porez i svi ostali troškovi budu plaćeni. Stanodavci plaćaju porez, ali zato ne jure zakupce zbog neplaćenih računa. A ako u stanu koji je izdat dođe do neke štete, polise osiguranja to nadoknađuju.

Prema Zakonu o porezu na dohodak građana, stanodavac je u obavezi da podnese poresku prijavu u mesno nadležnoj filijali Poreske uprave, čim izda stan u zakup. Inače pravi poreski prekršaj. Porez na prihod od zakupa stana iznosi 20% od visine zakupnine na godišnjem nivou i plaća se kvartalno, prema poreskom rešenju. Podstanar je sam u obavezi da u roku od 8 dana od zakupa stana prijavi svoje mesto boravka u obližnjoj stanici policije, a stanodavac mora to da mu omogući davanjem neophodne dokumentacije. U suprotnom, predviđene su novčane kazne i do 50.000 dinara. Prijavu može da izvrši i sam podstanar, ali samo ako kod sebe ima i ličnu kartu stanodavca i ugovor o zakupu.

POSTAVI OGLAS

Prijavom stanara štitite sebe i poštujete Zakon. U interesu je i zakupcu da bude prijavljen na adresi na kojoj živi i da iznajmi stan tako što će potpisati ugovor sa vlasnikom stana. U praksi, naravno, uprkos svemu dešavaju se situacije koje govore da plaćanje poreza i prijava stanara i potpisivanje ugovora ne garantuju da ćete imati uspešnu saradnju, ali svakako je ovako manja verovatnoća da će neko biti oštećen.

Podeli ovaj tekst: