Zašto je Banovo Brdo jedan od najboljih krajeva za stanovanje?

Banovo brdo je dobilo ime po Matiji banu, poznatom dubrovačkom piscu, akademiku i borcu za ujedinjenje svih južnoslovenskih naroda. 1844. godine seli se u Srbiju i to upravo u ovaj deo grada. Stanovnici Banovog brda često govore da nemaju potrebe da idu u centar, jer sve što im treba je tu, na Banovom brdu (samo nemaju pozorište).

Jedna od najvećih prednosti ovog kraja je priroda. Ada Ciganlija je skoro pa deo Banovog brda, jer je potrebno svega nekoliko minuta da bi ste se pešice spustili tamo. Tu su naravno i Topčider i Košutnjak. Košutnjački bazeni, Trim staza, Hipodrom, Ski staza koja ima jedan od najlepših pogleda u celom Beogradu su definitivno razlozi za život u ovom delu Beograda. Na samom Banovom brdu ima dosta parkova od kojih je najpoznatiji onaj veliki u Požeškoj ulici, preko puta Osnovne škole ‘’Josif Pančić’’. To je jedan od najvećih parkova u gradu. Ovde se okupljaju osnovci, srednjoškolci, vlasnici pasa, penzioneri, studenti, roditelji sa decom.

Što se tiče obrazovanja u ovom kraju Beograda, na Banovom brdu postoje četiri osnovne škole, XIII beogradska gimnazija, Hemijska škola, dva fakulteta: Sporta i fizičkog vaspitanja i Šumarski, sa najlepšom i najtišom čitaonicom, Viša hotelijerska škola.

POGLEDAJTE: STANOVI ZA PRODAJU NA BANOVOM BRDU

Kao glavnu manu Banovog brda, neki navode daljinu od centra grada. Do ulice kneza Miloša ima samo 6 kilometara, a kraj je odlično povezan sa svim delovima grada. Ukupno 20 linija gradskog prevoza (17 dnevnih i 3 noćne) prolazi Banovim brdom, povezujući ga sa gotovo svim krajevima grada. Gde god da se zaputite, stići će te za najviše pola sata, a do centra grada za najviše dvadeset minuta.

Dva bioskopa, brojni kafići, restorani, prodavnice, tržni centri, fast food radnje, prodavnice i trafike koje rade 24h omogućavaju Brđanima da bez preke potrebe ne idu u grad. Požeška ulica, kao glavna i najprometnija ima apsolutno sve. Od pre par godina je i Ulica otvorenog srca, svakog 1. januara.

POGLEDAJTE: STANOVI ZA IZDAVANJE NA BANOVOM BRDU

Za Banovo brdo kažu da ga ne vole samo oni koji nikad nisu živeli ovde. Ko je ikad imao prilku da boravi ovde duže zavoleo je ovaj grad za sebe.

Podeli ovaj tekst: