Stanovi skuplji i za više od 100 evra po kvadratu

Stanovi skuplji i za više od 100 evra po kvadratu

Cena kvadrata stambenog prostora u Srbiji je u 2017. porasla u proseku za 20 posto. Tržište nekretnina se konačno stabilizovalo što je dovelo i do povećanja tražnje za stanovima. Agent za nekretnine „Green nekretnine“ iz Niša, Bojan Milošević, kaže da je u prošloj godini tržište nekretnina bilo u usponu i što se tiče cena kvadrata i što se tiče novoizgrađenih stanova. „U 2016. cena novogradnje u centru Niša je bila maksimum od 1000 do 1100 evra po m2 sa PDV-om, dok u 2017. godini cena ide od 1200 evra po m2 sa PDV-om, što je rast od 100 evra po kvadratu“, kaže Milošević i dodaje da je to rezultiralo  i porastom cena i starih stanova. „Povećanje cene je uslovljeno povećanjem potražnje. Takođe je i cena zakupnine u usponu, čak se dešava da je nemoguće naći stan za izdavanje“ istakao je Milošević.

Cene stambenog prostora u 2018. ostaće na istom nivou

Nekretnine Srbija

Posrednici u prometu nekretnina saglasni su da će cene i naredne godine ostati na istom nivou, pa se tako cene kvadrata u Novom Sadu kreću od 900 do čak 1840 evra koliko iznosi najskuplji kvadrat novogradnje u samom centru grada. Cene stanova u Beogradu kreću se od 500 evra na periferiji Batajnice do neverovatnih 4000 evra koliko traže za kvadrat na Dedinju.

Milošević iz „Green nekretnina“ kaže: „U 2018. godini će definitivno potražnja za kupovinom stanova biti i dalje u porastu, a što se tiče cene ona će ipak ostati na nivou kao u 2017. Što se tiče Niša 1200 evra po m2 je ipak neki max​imum, jer po toj ceni je čak moguće danas kuputi  stan u Beogradu na nekoj normalnoj lokaciji kao što je recimo Banovo brdo“ kaže Milošević.

Agent za promet nekretnina „Riznica“ Slaviša Pešić kaže da očekuje da u 2018. poraste broj agencija koje uvažavaju svoj posao i dodaje da agenti treba da rade na edukaciji. „Agenti treba  više da rade na saradnji bilo kroz udruženja, bilo direktnim povezivanjem sa kolegama jer bez toga nema unapređenja, a time će dovesti do toga da pružaju bolju uslugu tržištu. Takođe očekujem da će se povećati broj kupaca i prodavaca koji će to kupoprodaju obavljati preko agencija“, izjavio je Pešić.

Zašto su poskupeli stanovi?

Na porast cena kvadrata stambenog prostora uticao je svakako odnos ponude i tražnje za nekretninama, ali i niske kamatne stope za stambene kredite. Bankarski krediti nude najniže kamatne stope od 2000. godine što je povećalo tražnju za stanovima. Još jedan od razloga za porast cena jesu i niske kamate na štednju građana, pa je većina odlučila da novac umesto u banke uloži u nekretnine.

OGLASI NEKRETNINE – Pogledajte ponudu 4zida.rs

Spora legalizacija nekretnina usporava i tržište

Iako zadovoljni proteklom godinom, agentima za nekretnine problem i dalje pravi veliki broj nelegalizovanih stanova, izjavio je posrednik za promet nekretnina u „Pegaz nekretninama“, Veljko Nikolić. On kaže; „Nadam se da sve institucije koje su učesnici u ovom poslu kao što su notari, služba za katastar, poreska uprava, da će svoj posao raditi na višem nivou kako bi nam olakšali celu priču oko transakcija u kuporodaji. Mi imamo ozbiljnih problema oko knjiženja stanova, oko legalizacije ozakonjenja objekata koje onemogućavaju tečan promet nepokretnosti na tržištu“, navodi Nikolić i savetuje da bi nadležni organi trebalo da povećaju broj zaposlenih u katastru i poreskoj upravi, koji bi obavljali deo posla oko ozakonjenja nepokretnosti. Nikolić je kazao da bi brža legalizacija objekata povećala promet nekretnina, jer ima veliki broj nelegalizovanih kvadrata koje ne mogu da budu legalno prodati.

Portali za promet nekretnina nezaobilazan partner u kupoprodaji stanova

U eri interneta kupovina stanova je nezamisliva bez oglasa na portalima koji oglašavaju nekretnine. Agent iz „Riznice“ Slaviša Pešić objašnjava: „Ako imamo dobre nekretnine, a niko ih ne vidi – niko neće doći kod nas“. „Portali su nam od presudne važnosti i veoma nam je bitno da dobro sarađuju s nama i tako nam omogućavaju da budemo vidljivi na tržištu“, zaključio je Pešić. I agent iz „Pegaz nekretnina“ Veljko Nikolić se usaglasio s tim rekavši da je za njih benefit da se pojavljuju na najvećim portalima i dodao: „Korisnički interfejs portala najvažniji. Što je jednostavniji portal za korišćenje to je i veći efekat, moja preporuka i sugestija je da se poradi na kvalitetu portala i saradnja će biti dugoročnija“, zaključio je Nikolić.

Moderniji portali za nekretnine kao što je 4Zida nudi 3D turu kroz stan, skice stanova kao i tlocrt.

ID kartice za agente uvode red u posredovanju nepokretnosti

U Srbiji se najavljuje promena zakona oko ID kartica kako bi se odvojile registrovane od neregistrovanih agencija, izjavio je Bojan Milošević iz „Green nekretnina“. „Neće doći do potpunog „čišćenja“ tržišta od rada na crno, jer ipak prodavce mnogo i ne zanima ko im prodaje stan dokle god im se stan proda, ili kupce da li kupuju preko registrovane ili neregistrovane agencije, dokle god dobiju što jeftiniji stan za svoj novac, ali će ipak uvođenje ID kartica dovesti na minimum rad na crno“, zaključio je Milošević.

Srbija je država u kojoj je promet nekretnina mlada profesija i tu kasnimo za svetom, kaže Pešić i naglašava „Pre par godina je donet zakon o posredovnju prometu nepokretnosti i definisano ko može ovim poslom da se bavi. Ako je tržištu nemoguće pokazati da li ja jesam agent koji je registrovan ili ne, onda gubi i samo tržište i gube i same agencije koje ozbiljno rade svoj posao“ navodi on. „Mislim da su ID kartice su neophodna stvar koja će omogućiti da agenta prepozna kupac i prodavac, da u kontaktu s njim klijent može da shvati da pred sobom ima registrovanog posrednika, nekog ko je obučen za ovaj posao. S druge strane štitiće se naša profesija kao i tržište. ID kartice će poslužiti i kao dokaz kojim udruženjima agent pripada da bi time pokazao svoj veći kvalitet i koje je edukacije prošao“ istakao je Pešić.

Najveći problemi koje imaju posrednici u prometu nekretnina, pored spore legalizacije objekta jeste prodaja nekretnina mimo agencija. Ljudi i dalje mimoilaze agencije, iako su one garant da će kupiti legalan stan, koji je uknjižen, bez tereta i koji nije pod sudskim sporom. Takođe, agencije imaju advokate koje završavaju ugovore, i prevare u prometu nekretnina, poput višestruke prodaje istog stana su svedene na minimum.

Podeli ovaj tekst: