Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4655

Šta vam je potrebno da biste dobili povraćaj PDV-a za kupovinu prvog stana?

Ukoliko po prvi put kupujete nepokretnost, možete ostvariti pravo na povrat PDV-a do 40m2, kao i na dodatnih 15m2 za svakog člana domaćinstva koji prethodno nije imao nekretninu u svojini.

Uslovi za ostvarivanje prava na refundaciju

1. Da je ugovor o kupovni stana overen posle 8. jula 2007. godine

2. Da u periodu od 1. jula 2006. godine do dana overe ugovora niste imali u svojini niti susvojini stan na teritoriji Republike Srbije

3. Da ste državljanin Republike Srbije

4. Da imate prebivalište na teritoriji Republike Srbije

5. Da ste punoletni

Prvo što morate da znate da PDV za stanove iznosi 10%. Povraćaj PDV-a se ostvaruje po isplati celokupne kupoprodajne cene i samo za kupovinu nekretnina koje su prvi put u prometu, odnosno kupljene od investitora. Da bi dobili fiskalni račun od investitora, koji je potreban kao dokaz da je investitor platio PDV državi, potrebno je da objekat prođe tehnički prijem. To znači da, iako ste kupoprodajnu cenu isplatili u izgradnji, zahtev za povrat PDV-a možete podneti tak nakon završetka gradnje.

POGLEDAJTE: PRODAJA STANOVA

Evo šta vam je potrebno od dokumenata za povraćaj PDV-a:

1. Zahtev kupca prvog stana za refundaciju PDV-a na obrascu RFN (dobija se u poreskoj upravi, možete ga naći i na internetu)

2. Izvod iz matične knjige rođenih (original ili overena kopija)

3. Uverenje o državljanstvu (original ili overena kopija)

4. Dokaz o prebivalištu (overena fotokopija lične karte ili potvrda o prebivalištu)

5. Ugovor o kupoprodaji stana (original ili overena kopija)

6. Račun, ili drugi dokument koji služi kao račun, o kupoprodaji stana, u kojem je iskazan PDV

7. Dokaz da je ugovorena cena stana sa PDV-om u potpunosti isplaćena uplatom na tekući račun prodavca

8. Overena izjava kupca stana da kupuje prvi stan, obrazac IKPS PDV (obrazac možete dobiti na šalteru poreske uprave ili naći na internetu)

Nadležni poreski organ, nakon kontrole ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na refundaciju PDV-a, rešenjem odlučuje o zahtevu u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva, a u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja vrši refundaciju PDV-a.

Podeli ovaj tekst: