Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4655

Savršeno postavljen sto

Sezona slava je uveliko počela. Savršena slavska trpeza, pored ukusne i lepo aranžirane hrane, podrazumeva i  lepo postavljen sto.

Sto se po pravilu  pokriva stolnjakom, po mogućnosti, belim. U novije vreme koriste se ”setovi” (mali prostirači kvadratne forme) jer su praktičniji. Ako se stavlja i cveće, treba voditi računa o skladu boja cveća i stolnjaka. Uz beli stolnjak pristaju sve boje cveća.

Pri postavljanju stola uobičajeno se desno od tanjira (duboki tanjir za supu stavlja se na plitki) stavlja kašika, te nož (okrenut oštricom prema tanjiru), dok se viljuška stavlja s leve strane, a eventualni pribor za desert stavlja se s gornje strane (drška kašičice prema desnoj strani a drška viljuščice prema levoj – ako se stavljaju i kašičica i viljuščica).

Ako je potrebno više pribora od osnovnog, on se dodaje dalje redom, kako slede jela. Ukoliko će se pre pečenja servirati riba ili kakvo predjelo, pribor za ribu ili predjelo stavlja se pre pribora za pečenje (s tim da se riba može jesti i samo viljuškom i komadićem hleba).

Levo od tanjira ide tanjirić ili činija  za salatu. Isečene kriške hleba slažu se u korpicu koja se stavlja na trpezu.

Na sto se stavljaju i sirće, ulje, slanik i čačkalice. Pribora za jelo mora da bude toliko koliko je potrebno da gost nikada ne mora priborom da uzima jelo iz zajedničkog posuđa.

Ubrusi se uobičajeno stavljaju desno od tanjira, a ako su postavljeni duboki tanjiri, stavljaju se u njih. Čaše se postavljaju desno i iznad tanjira.

Savršeno postavljen sto - 4zida.rs

Podeli ovaj tekst: