Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4655

Kako održati sobne biljke u životu dok ste na odmoru?

Sobne biljke ulepšaju svaki prostor, pročišćuju vazduh a neki kažu i da smanjuju stres. Idealno bi bilo da na 9 kvadratnih metara stana imate jednu biljku. Ali šta sa njima kad idete na odmor?

Najbolje bi bilo da date nekom ključeve ko će doći da ih zaliva, a i da obilazi stan, iz više razloga. Ali ako nemate nikog ko bi to mogao da uradi, evo kako da svoje sobne biljke održite u životu dok ste na odmoru:

Kako održati biljke u životu  dok ste na odmoru?
  1. Saksije sa cvećem stavite u kadu koju ste prethodno obložili starim čaršavom ili velikim peškirom dobro natopljenim vodom. Kad se vratite i dalje će biti u punom cvatu. Ovo važi ako u kupatilu imate prozor sa dnevnim svetlom. Ako nemate kupatilo sa dnevnim svetlom, onda je dobar izbor trpezarija ili dnevna soba. Poređajte saksije na neki sto, a između njih, u sredini, stavite posudu punu vode. U sud s vodom stavite deblje pamučne trake uvijene u spiralu, čiji će krajevi biti zakopani u saksijama. Važno je da posuda s vodom bude malo izdignuta u odnosu na saksije, kako bi kroz pamučne trake voda prolazila i vlažila zemlju u saksijama.
  2. Druga varijanta je da u svaku saksiju s biljkom zabodete grlić izvrnute plastične boce napunjene vodom. Prethodno izbušite rupe na čepu boce kako bi voda postepeno zalivala biljku.

Kada se posle putovanja vratite svojoj kući i biljkama, prvo odstranite uvele listove i grančice, ukoliko je cveće potpuno suvo, odmah ga malo zalijte, a sutradan dodajte neko đubrivo, odnosno prehranu za biljke. Za balkone i terase leti je bitno da izaberete cveće koje odoleva visokim temperaturama.

Kako održati biljke u životu  dok ste na odmoru?

 

Podeli ovaj tekst: