Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4655

Kako očistiti buđ sa zidova u stanu

Vlaga i buđ su veoma dosadan i neprijatan problem: bakterije, gljivice i neprijatan miris su gosti koje niko ne želi u svom stanu. Pročitajte u ovom tekstu nekoliko načina kako očistiti buđ sa zidova u stanu, koja vas izluđuje!

Buđ na zidovima je problem koji nije samo estetske prirode: osim ružnih fleka na zidovima, bakterije i gljivice ubrzavaju propadanje vašeg stana i uzrokuju brojne zdravstvene probleme, poput astme, bronhitisa, alergija i reumatskih tegoba i bolesti.
Važno je znati odakle vlaga u vašem stanu i kako da je se rešite na duže staze. Savete nam pružaju stručnjaci sa sajta Klik Apartmani čija su najtraženija kategorija za iznajmljivanje: apartmani Beograd, te vrlo dobro znaju kako se ovaj problem može izbeći, ali i rešiti.

Zašto se buđ pojavljuje na zidovima?

Vlaga je glavni uzročnik pojave buđi u vašem domu. Prema tome, možete je očekivati u kupatilu, kuhinji, potkrovlju, ali i svim sobama koje se ne provetravaju dovoljno a u njima kondenzuje vlaga.

Kako očistiti buđ sa zidova u stanu

Vlaga je u početku neprimetna i javlja se na mestima gde je topao vazduh. Kada se ohladi, na prozorima možete videti kondenzaciju, ali i u ćoškovima, gde se buđ javlja na početku. Loša ili dotrajala hidroizolacija, pucanje vodovodne cevi i oštećenje krova najčešći su krivci za prodor vlage u stan.

U svakoj sobi javlja se manje ili više kondenzacije, što je posledica svakodnevnog života: zalivanja biljaka, sušenja veša, kuvanja, a na kraju i disanja! Optimalna vlaga u stanu iznosi od 45 do najviše 60 odsto, a višak možete regulisati redovnim provetravanjem.

Kako očistiti buđ sa zidova u stanu?

Ukoliko se buđ već pojavila, možete početi da je uklanjate pre nego što krenete u renoviranje stana koje pojava buđi ponekad zahteva. Postoji više metoda koje možete primeniti u narednim koracima:

Kako očistiti buđ sa zidova u stanu

Home – made sredstva za uklanjanje buđi

Od sredstava koje verovatno već imate u vašem domu, za uklanjanje buđi možete koristiti izbeljivač, alkohol, pastu od sode bikarbone i sirćeta.

Izbeljivač može pomoći pri uklanjanju buđi sa glatkih površina, poput pločica i kade – što manje porozne površine, to bolje. Ukoliko se plesan upila u površinu, posle nekog vremena će se vratiti. Jednu šolju izbeljivača rastvorite u litar vode i nanesite na površinu gde se javila buđ, najbolje kao sprej. Vodite računa – izbeljivač je otrovan, i morate zaštititi ruke i disajne puteve kada radite s njim!

Kombinacija sirćeta i sode bikarbone nije toksična poput izbeljivača i zato je bolja opcija za mesta gde se sprema hrana ili gde ima dece i ljubimaca. Pomešajte jednake količine sode bikarbone i sirćeta, da dobijete konzistenciju paste, i onda je nanesite na problematična mesta. Kada se osuši, sastružite i naprskajte površinu nerazređenim sirćetom.

Stoprocentni alkohol i rastvor hidrogena od 5 posto koriste se slično kao sirće: redovno prskajte buđ kako biste sprečili širenje, smanjili zahvaćenu površinu i uklonili deo.

Radovi u kući

Buđ je veoma uporan problem, a ove metode će ga verovatno samo površinski ukloniti. Ako se buđ javila na poroznim površinama, verovatno se upila u njih i samo „čeka” priliku da se pojavi opet. Pored upotrebe jačih, fabričkih sredstava za uklanjanje buđi koje možete naći u velikim marketima i bolje snabdevenim farbarama, moraćete da izvršite neke radove u kući ili stanu:

  • specijalizovane farbe za zidove – na tržištu su se pojavile specijalne boje za zidove sa antifungicidnim svojstvima; kada pažljivo uklonite buđ sa zidova uz pomoć specijalnih sredstava i šmirglanjem, prefarbajte zidove i dobro provetrite prostoriju tokom sušenja;
  • čišćenje kupatilskih fugni – ako je buđ zahvatila fugne u kupatilu, abrazivni sunđeri i stare četkice za zube najbolje su za uklanjanje uz pomoć antifungicidnih sredstava; ako je zahvaćen silikon na rubovima kade, najbolje bi bilo da ga sastružete u potpunosti, pažljivo očistite površinu i stavite nov silikon, otporan na plesan. Ako se buđ uporno vraća, vreme je za renoviranje kupatila;
  • aspiratori – za prostorije u kojima je vlaga neizbežna, poput kuhinje i kupatila, dobro rešenje su aspiratori i apsorberi vlage; pored neprijatnih mirisa, ukloniće i višak vlage i sprečiti razvoj plesni;
  • krupne popravke – proverite da li je potrebno obnoviti ili ugraditi novu izolaciju, ili da li vodovodne cevi u kući negde cure. Ove probleme morate rešiti jer će stalno izazivati pojavu vlage u stanu.

Kada ste izvršili potrebno čišćenje i renoviranje, postarajte se da više nikada ne zateknete crne i zelene fleke u vašem stanu: redovno vetrite prostorije i brišite vodu sa fugni i mesta gde prska voda.

Ovaj problem se uz malo truda može rešiti za sva vremena, a vaš stan može biti čist i svež kao luksuzni apartmani.

Podeli ovaj tekst: