Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4655

Gletovanje – uradi sam

Gletovanje je jako bitno odraditi pre krečenja, jer time popravljate neravnine, oštećenja i rupe na zidovima. Bilo da tražite stan za iznajmljivanje ili kupovinu, krečenje je prva stvar koju ćete uraditi u novom domu. Ukoliko želite to da uradite sami, nije mnogo teško. Majstori za gletovanje sa krečenjem se kreće od oko 2,5 do 3,5 evra po m2.

Gletovanje u uradi sam verziji donosi znatnu uštedu.

Glet masa košta od 550 do 750 dinara. Trebaće vam i četka, mikser za mućenje gleta, gleterica, držač za šmirgl papir i šmirgla

https://www.instagram.com/p/BUtoDffA1cO/

Prvo što treba da uradite je da zaštitite parket, odnosno pod. Prekrijte ga najlonom, kartonom, novinama i obavezno zalepite na ivicama trakom, da se ne bi zaštita poremetila.

Zid mora da bude čist, da bi krenuli sa gletovanjem. Ukoliko je prljav ili mastan, uzmite kalijumov sapun koji ćete razmutiti u toploj vodi, pa onda time premažite zid i ostavite ga da se dobro osuši.

Kada premazujete prvi sloj, glet masa mora biti gušća. Glet masa se pravi tako što u vodu dodajete glet masu iz džaka i mešatu smesu mikserom. Što imate veće neravnine, masa mora biti gušća. Slikovito objašnjeno, treba da ima gustinu mekog testa.  U smesu se obično dodaje malo podloge (ako mešate glet masu u kofi od poludisperzije, dodajete 4dcl podloge).

Smesu treba dobro promešati, da bi bila što homogenija, onda je ostaviti 15ak minuta da se aktiviraju aditivi koji se načaze u njoj. Smesu opet promešajte i sad ste spremni za gletovanje.

Kada napravite glet masu, pokvasite malo rupe i pukotine vodom i nanesite masu. Obavezno to mesto izravnajte gletaricom. Glet masa se nanosi ukoso, odozdo na gore. Što je neravniji zid, sloj treba da bude deblji, a glet masa gušća.nanosite gletaricom koso u odnosu na zid pokretom odozdo na gore. Od pritiska gletarice na zid zavisi debljina sloja gleta. Ćoškove gletujete sa ugaonim špahtlama. Sve ostavljate da se suši preko noći, a onda sledi šmirglanje. Ako zid nije dovoljno  ravan, ponovite gletovanje, ali ovog puta neka glet masa bude ređa, šmirgla nežnija.

Zidovi  su sad spremni za krečenje.

Podeli ovaj tekst: