Warning: Attempt to read property "slug" on null in /home/4zida/domains/blog.4zida.rs/public_html/blog/wp-includes/taxonomy.php on line 4655

Bazen u dvorištu – cene i postupak izrade

Na plus 35 stepeni koliko je konstantno u Srbiji poslednjih dana, nema ko nije poželeo da ima sopstveni bazen. Mi koji živimo u stanovima  smo primorani da se rashlađujemo na javnim bazenima, ali vi koji imate kuću i dvorište možete imati svoj bazen.

https://www.instagram.com/p/BR4RtuqgAEx/

Koliko ustvari košta napraviti bazen i šta sve morate da znate o samoj izgradnji i održavanju, pročitajte u našem malom uputstvu:

Postoji neka osnovna podela na montažne i armirano betonske

Montažne bazene možete kupiti u malo većim lancima hipermarketa. Jako su traženi jer su mnogo jeftiniji od betonskih. Postoje različiti modeli, oblici, veličine i od toga zavisi i cena i kvalitet. Od onih koje možete kupiti za 10ak hiljada dinara pa do ozbiljnijih koji koštaju od 1200 evra pa naviše.

Ako pravite armirano betonski bazen, vaša mašta je ta koja određuje oblik i dubinu. Klasičan, pravougaoni oblik je najjeftiniji i najlakši za izvođenje. Izrada mora biti kvalitetna, nedopustive su bilo kakve nepravilnosti  i pukotine. Zidovi bazena moraju biti debljine minimum 20 cm, betoniranje poda i zidova se radi odjednom ukoliko mogućnosti dozvoljavaju. Tokom betoniranja, ugrađuju se svi elementi. Kad se beton veže, skida se oplata i onda sledi hidroizolacija. Posle sušenja hidroizolacije radi se test na vodootpornost pa tek onda farbanje i stavljanje pločica.

Armirano betonski bazeni mogu biti skimerski i prelivni. Skimerski  imaju  preliv preko jednog otvora, a prelivni kanal oko celog bazena sa rešetkom i kompenzacionim rezervoarom. U skimerskim bazenima se prečišćavanje vode radi na osnovu horizontalne cirkulacije vode, a u prelivnim bazenima se radi prelivanjem vode u prelivni kanal, odakle se voda dalje sliva u kompenzacioni bazen.

Izrada  prelivnog bazena je skuplja za 30% u odnosu na izradu klasičnog bazena sa skimerima.

Bazen veličine 7x 3, dubine 1,6 m u osnovnoj opermi, bez montaže košta 3000 evra ako je skimerski a oko 3500 ako je prelivni. Na ovo se dodaje i hidroizolacija koja košta  oko 600 evra,  mozaik oko 700, montaža opreme od 800 do 1000 evra, i postavljanje hidroizolacije i oko 500 evra. Okvirne cene su sledeće:

dimenzije skimerski prelivni
7x3x1,6 6.400 e 7.300 e
8x4x1,6 5.800 e 7.500 e
10x5x1,6 10.200 e 12.500 e
12x6x1,6 12.700 e 15.000 e

Bazen treba da se nalazi  na najsunčanijem mestu u vašem dvorištu. Teren mora biti dostupan  za samu izgradnju, ali i dalje od puta i listopadnog drveća jer će to znatno otežati održavanje bazena

https://www.instagram.com/p/BPqBlmtAP-h/

Kada se završi sa građevinskim radovima i montiranjem opreme, bazen se puni. I onda treba da ga održavate. To podrazumeva hemijski tretman vode. Koristi se hlor, pa sredstvo protiv algi i  bakterija flokulant, stabilizator i ph regulator. Ukoliko imate finansijske mogućnosti i prostor, ovo je najbolje što možete da uradite za svoju porodicu.

Podeli ovaj tekst: